Pagina's bewerken - Stap 3.3

tekst_afbeelding_invoegen.jpgTen slotte kan het ook gewenst zijn om één of meer afbeeldingen in een pagina te plaatsen. Dit doet u door de cursor te plaatsen op de plek waar de afbeelding moet komen en vervolgens op de knop "Afbeelding Invoegen/Bewerken" te drukken.
Er zal een nieuw venster openen met een wizard om u tijdens de invoegprocedure te begeleiden.

U kunt allereerst kiezen of u een bestaande afbeelding wilt invoegen of dat u een nieuwe afbeelding wilt uploaden om toe te voegen. Tenslotte is het ook mogelijk om handmatig een url van een afbeelding op te geven die bijvoorbeeld afkomstig is van een externe website.

Wanneer u kiest voor een bestaande afbeelding, krijgt u de mappenstructuur van het afbeeldingenbeheer te zien. U kunt hier een map selecteren waardoor er miniaturen van de afbeeldingen in die map zichtbaar zullen worden. Uit deze miniaturen kunt u de afbeelding kiezen die u wilt invoegen.

Wanneer u ervoor kiest om een nieuwe afbeelding te uploaden moet u alleerst de bestemmingsmap voor de afbeelding opgeven, waarna u de te uploaden afbeelding en de titel kunt selecteren. Het uploaden van afbeeldingen wordt in het hoofdstuk "Afbeeldingen" nader beschreven.

Als u handmatig een URL wilt invullen, krijgt u een invoerveld te zien, waar u de locatie van de afbeelding kunt opgeven in een "http://" adresvorm.

afbeelding_attributen.jpgNa het kiezen van de te gebruiken afbeelding kunt u de wizard "Voltooien" om de afbeeldingen in te voegen. Het is echter raadzaam om ook de laatste stap van de wizard uit te voeren. Hier kunt u namelijk de attributen van de afbeeldingen instellen:

Alternatieve tekst - Deze tekst vervangt de afbeelding wanneer de browser van de bezoeker geen afbeeldingen weergeeft (Denk aan blinden en slechtzienden).

Uitlijning - De uitlijning bepaalt waar de afbeelding geplaatst wordt ten opzichte van de tekst. U kunt de afbeelding bijvoorbeeld Rechts of Links uitlijnen. Hierdoor zal de afbeelding aan de desbetreffende kant van de pagina geplaatst worden en zal de tekst om de afbeelding heenlopen. Wanneer geen uitlijning is gekozen wordt een afbeelding zonder tekstomloop op de pagina geplaatst.

Horizontale/Verticale ruimte - Dit is de ruimte in beeldpunten (pixels) die vrij gehouden wordt tussen de tekst en de afbeelding.

Formaat - Wanneer u een afbeelding via het afbeeldingenbeheer weergeeft, kunt u een formaat kiezen. Dit zijn standaardmaten die de maten van een afbeelding bepalen. Deze zijn gedefiniëerd om uw website wat betreft de afbeeldingen qua uiterlijk consistent te houden. Het "Bron" formaat is de originele afbeelding zoals deze is geupload, maar het gebruik van deze maat is voor foto's zelden wenselijk.

Breedte/Hoogte - Hiermee kunt u, indien noodzakelijk, handmatig de breedte en de hoogte van een afbeelding aanpassen. Wij raden echter aan om voor het aanpassen van afbeeldingen, de formaten van het afbeeldingenbeheer te gebruiken. De breedte en hoogte worden aangeven in beeldpunten (pixels).

Rand - Hiermee kunt u een kader om een afbeelding plaatsen. U moet een dikte van het kader opgeven in beeldpunten (pixels).

Afbeelding wijzigen
Wanneer u een afbeelding wilt wijzigen, klikt u op de afbeeldingen en vervolgens nogmaals op de knop "Afbeelding Invoegen/Bewerken". Er zal een eigenschappenvenster geopend worden waarin u de bron van de afbeelding kunt wijzigen. Ook is er een tabblad waar u de bovenstaande attributen kunt wijzigen. Het eigenschappenvenster kunt u ook vanuit een contextmenu openen: klik met de rechtermuisknop op een afbeelding en kies "Afbeelding Eigenschappen".
U kunt van een bestaande afbeelding niet meer de "Bron methode" veranderen. Dit houdt in dat een afbeelding òf uit het afbeeldingenbeheer komt, òf met een handmatige url opgegeven dient te worden. Wilt u de methode veranderen, dan zult u de afbeelding moeten verwijderen en een nieuwe moeten invoegen.

Afbeeldingen verwijderen
Een afbeelding gedraagt zich min of meer als tekst. U kunt hem dus op dezelfde manier verwijderen zoals u tekst zou verwijderen. Het kan echter zo zijn, dat door de uitlijning van een afbeelding zijn originele positie binnen de tekst niet meer bij u bekend. In dat geval kunt u simpelweg de afbeelding selecteren en op de "Delete" knop op uw toetsenbord drukken.
Afbeeldingen die u van uw pagina verwijdert, blijven uiteraard wel gewoon aanwezig in het afbeeldingenbeheer, mits zij daaruit afkomstig waren.