Terminologie

Zowel binnen de handleidingen, het naslagwerk als binnen het systeem, kunnen termen worden gebruikt die niet voor iedereen even duidelijk zijn. Deze termen kunnen afkomstig zijn van het internet, technologiën zoals html en programmatuur. Andere termen zijn speciaal voor dit systeem in het leven geroepen of wijken af van hun algemene betekenis. Met deze lijst van bijzondere termen willen we proberen onduidelijkheden zoveel mogelijk te voorkomen.

• Browser
    Een programma waarmee webpagina's bekeken kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn Internet Explorer en Firefox.

• Contextmenu
    Veel elementen binnen het systeem hebben een zogenaamd contextmenu. Dit is een menu met opties dat verschijnt wanneer u met de rechter muisknop drukt op een element.

• CSS
    Cascading Style Sheets zijn een uitbreiding op HTML die op een makkelijkere manier, meer mogelijkheden bieden om webpagina's hun uiterlijk te geven.

• Domeinnaam
    Aan een domeinnaam is een IP Nummer gekoppeld. Wanneer u een website wilt bezoeken hoeft u niet het IP Nummer van de server te onthouden. De domeinnaam is voldoende.

• Downloaden
    Informatie van een externe bron, zoals bijvoorbeeld het internet kopiëren naar uw eigen computer.

• HTML
    De Hypertext Markup Language is een soort programmeertaal waarmee webpagina's hun uiterlijk krijgen.

• HTTP
    Het Hypertext Transfer Protocol is een standaard waarmee een browser (de client) met een webserver communiceert. Dit protocol is bedoeld voor het ophalen van simpele tekst via het internet, maar is ook geschikt om complete bestanden mee te downloaden. Webpagina's worden opgevraagd via dit protocol. Wanneer er http://www.footsteps.nl/ in de adresbalk van uw browser staat, vraagt u dus om een webpagina via HTTP van de server die www.footsteps.nl verzorgt.

• Index
    Op het internet wordt met index meestal de beginpagina van een website aangeduid. Binnen het systeem wordt de hiërarchische indeling van bijvoorbeeld uw website of de mappenstructuur van het afbeeldingenbeheer aangeduid met index.

• Internet
    Het internet is een internationaal netwerk van computers. Elke computer kan in principe verbinding maken met elke andere computer die ook is aangesloten aan het netwerk. (zgn. firewalls kunnen ongewenste verbindingen voorkomen.)
    Wanneer u een zgn. breedbandverbinding hebt, is vaak uw modem de "computer" die met het internet verbonden is. Uw eigen computer is dan normaliter niet te bereiken via het internet.

• IP Adres/Nummer
    Elke computer die zich binnen een netwerk (zoals het internet) bevindt, krijgt een nummer toegewezen. Dit is een zogenaamd IP Nummer. Dit kan gezien worden als een soort telefoonnummer waarmee de computer bereikt kan worden.

• Object
    Een object is een "ding" dat binnen uw website één bepaalde of meerdere functies verzorgt. Een object kan bijvoorbeeld tekst laten zien en in het beheer voor u de invoer verzorgen. Het is echter ook mogelijk dat een object nieuwskoppen laat zien of reacties uit een forum. Verder kan een object geen visuele vorm hebben en slechts functionaliteit leveren.

• Pagina
    Met een pagina zal over het algemeen een pagina van uw website bedoeld worden. Dit is een pagina zoals u die in uw browser kunt openen en staat vertegenwoordigd in de boomstructuur van de "Site index"

• Pagina-object
    Een "pagina-object" is een bijzonder type object. Dit object verzorgt, in tegenstelling tot normale objecten niet een deel van een pagina maar juist de pagina zelf. Een pagina-object kan dit geheel zelf doen maar zal meestal ondersteund worden door de normale objecten.

• Popup
    Een popup is een nieuw venster van een browser, vaak in een kleiner formaat en met een beperkter aantal knoppen.

• Root
    Het "begin" (de wortel) van iets. Meestal wordt hiermee het beginpunt van hiërarchische structuur aangeduid.

• Server
    Een computer, meestal verbonden met het internet, die bepaalde diensten levert. Een paar voorbeelden van deze diensten zijn het beschikbaarstellen van websites, email of zelfs televisie en telefonie.

• Site index
    Dit is een hiërarchische indeling van pagina's die uw website vormen. De navigatie in uw website wordt gevormd volgens deze zelfde hiërarchie.

• Tabblad
    Binnen een venster kunnen tabbladen gevisualiseerd zijn met tekst en/of iconen als koppen. Dit is gedaan om bepaalde instellingen en weergaven te combineren binnen één scherm.

• Uploaden
    Informatie (zoals bijvoorbeeld bestanden) van uw eigen computer kopiëren naar een externe bron, zoals bijvoorbeeld een server die verbonden is met het internet.

• Venster
    Met een venster wordt een specifiek omkaderd gedeelte op uw beeldscherm bedoeld. Programma's op uw computer presenteren zich via deze zogenaamde vensters. Binnen de handleidingen zal met een venster vaak gedoeld worden op de vensters van uw browser. Het kan echter ook mogelijk zijn dat het om een specifiek omkaderd gedeelte van het systeem gaat.

• Webpagina
    Een pagina, opgemaakt met HTML, die in een browser kan worden weergegeven

• Webserver
    Een "server" die specifiek gebruikt wordt voor het tonen van webpagina's.

• Website
    Een verzameling van webpagina's, beschikbaar via het internet aan de hand van een bepaalde domeinnaam.

• VSR/VSB
    "Virtual Site Root" of "Virtueel Site Begin" is de noemer van een aantal functies die de hiërarchie van de structuur beïnvloeden.